Opis forum
sprawność: KUCHCIK
ZADANIA:
1. Harcerz, wybierając się na biwak lub wycieczkę, potrafi zabrać ze sobą odpowiedni prowiant.
2. Harcerz potrafi obsługiwać bezpiecznie czajnik elektryczny, kuchenkę turystyczną.
3. Harcerz potrafi ugotować ciepły posiłek dla siebie podczas biwaku/ wycieczki.
4. Harcerz potrafi ugotować dla zastępu ciepły posiłek podczas biwaku/ wycieczki.
5. Wspólnie z Radą Drużyny opracował całodzienne menu dla zastępu podczas wycieczki,
uwzględniając zapotrzebowanie kaloryczno-energetyczne harcerzy z zastępu.
6. Porafi zmywać naczynia ( potwierdzenie na piśmie od mamy, że przez tydzień zmywał w domu naczynia).
7. Zna środki czyszczące do naczyń, potrafi umyć garnek, patelnię itp.
8. Harcerz potrafi segregować odpadki, śmieci. Po biwaku/ wycieczce potrafi "zlikwidować" ślady po kuchni biwakowej.
MAM NADZIEJĘ, ŻE PODCZAS ZBIÓRKI 5 MARCA UDA WAM SIĘ WYKONAĆ
PRAWIE WSZYSTKIE ZADANIA DO TEJ SPRAWNOŚCI. POWODZENIA!
A, teraz kilka zadań na sprawność KUCHARZA,
ale to dla harcerzy, którzy świetnie czują się w tej roli....
1. Harcerz samodzielnie ułożył jadłospis , z kosztorysem oraz z zawartością ilości kalorii w potrawach,
dla zastępu na 3-dniowy biwak.
2. Harcerz potrafi wybrać odpowiednie miejsce na kuchnię polową oraz magazynek produktów żywnościowych;
sprawnie ułożył prowiant zastępu w warunkach polowych i piastował pieczę nad produktami.
3. Trzykrotnie prawidłowo wypełnił służbę kuchcika podczas biwaku lub wycieczki zastępu/ drużyny:
- ugotował 2 rodzaje zup dla harcerzy z zastępu,
- estetycznie przyrządził kanapki na śniadanie i kolację dla zastępu,
- przyrządził ciepły posiłek na kolację dla zastępu.
4. Harcerz potrafi przyrządzić posiłek z roślin leśnych.
5. Harcerz przygotował urodziny w drużynie:
- estetycznie przyozdobił stół urodzinowy,
- wie w jakich naczyniach podaje się zimne napoje, a w jakich gorące i je podał podczas urodzin drużyny,
- zna topografię stołu, tzn. gdzie leżą sztućce, po której stronie talerzyka, jakie sztućce używa się do tortu, jakie do lodów itp.
6. Harcerz zna witaminy i ich znaczenie w jadłospisie każdego człowieka.
7. Harcerz opracował jadłospis ( jeden dzień) dla sportowca, dla zucha, dla wędrownika i dla seniora... rozumie różnice.
Ostatnio edytowany przez mgła (2009-03-03 17:37:28)
Offline
czy po warsztatach kuchni leśnej możemy dostać kuchcika ???
Offline
Wszystkim uczestnikom warsztatów zaliczam punkt 2, 3, 4 i 5 do dwugwiazdkowej sprawności kucharza. Zrealizujcie pozostałe punkty, a zdobędziecie tę pożyteczną sprawność.
Offline